Bazı kelimeler var, esasında çok daha yenileri çıkmış piyasaya, parlağı, albenilisi, ama yine de eski diye bir kenara atılmış olduğunu zannettiğimiz hali, bir kral edasıyla köşesinde oturur, gelip geçeni kabul eder biraz tepeden bakarak! İşte bu gün “önsezi” olarak güncel dilimize katılmış olan o güzel kelimeye alternatif olarak, tahtında oturmakta olan bu kelimedir, bu günkü konumuz.. “Hissi kablel vuku” İleride olabilecek olayları önceden hissetmek demek. Altıncı his olarak da tanımlayabileceğimiz bu arapca kökenli tabir, ne yazık ki az kullanılır oldu.. Yine de günümüz genç kuşaklarınca da biliniyor sanıyorum.
Bana sorsalar, “herkes “altıncı his” yerine bunu kullanmayı tercih eder” diye düşünürüm.. Acaba neden? Daha mı havalı? Eğer öyleyse, neden tüm eski Türkçe kelimeler ve kullanımlar bunun kadar cazip gelmiyor herkese? Eski dilde kullanılan kelimelerin, tabirlerin içlerinden sıyrılıp, bilinen, tanınan, hem de tercih edilen az sayıdaki kullanımlardan birisi bu.. Belkide ses uyumundan, ya da ne bileyim, kendi içinde taşıdığı gizem ve ağırlıktan, kim bilir…
Mütevazi blogumuzun tanınması için bu yazıyı da arkadaşlarınızla paylaşacağınızı var saymak, bir hissi kablel vuku olabilir mi acaba?? 🙂